Efectele alcoolului asupra psihicului – cum afectează consumul de alcool mintea umană?

Atât consumul excesiv de alcool pe termen lung, cât și cel pe termen scurt provoacă schimbări în psihicul uman. Alcoolismul poate duce la modificări funcționale sau organice ale creierului, care, la rândul lor, se pretează foarte greu la tratament. Efectele alcoolului sunt înspăimântătoare și numai prin oprirea abuzului de alcool poate fi oprit procesul de degenerare a sistemului nervos.

Tulburări psihice legate de alcool

Alcoolul afectează în mod direct sistemul nervos, provocând nu doar modificări funcționale ale creierului, ci și modificări organice. În Europa și în Statele Unite, este cea mai utilizată substanță psihoactivă. Sănătatea mentală a dependenților este grav afectată. Motivul? Alcoolul poate duce la tulburări mentale.

Toate tulburările mentale legate de alcool sunt descrise în clasificarea ICD-11 (Clasificarea statistică internațională a bolilor și a problemelor de sănătate conexe) sub codul 6C40 – tulburările legate de consumul de alcool sunt împărțite în patru grupe principale:

 • intoxicație acută (de exemplu, o stare de intoxicație acută cu alcool),
 • dependența de alcool – continuă și episodică, și dependența cu diverse forme de remisiune;
 • tulburări mentale și comportamentale care rezultă din consumul episodic sau prelungit de alcool;
 • tulburări episodice sau tipare nocive repetate de consum de alcool.

Intoxicația acută cu alcool

Intoxicația acută cu alcool este o stare tranzitorie care se manifestă prin tulburări de conștiință, de dispoziție, de comportament, de funcție cognitivă și de senzație a stimulilor.

Unul dintre primele simptome ale intoxicației este afectarea coordonării mișcărilor din cauza disfuncției cerebeloase. Cantități mai mari de alcool ingerate succesiv determină o reducere a funcțiilor intelectuale, până la tulburări cantitative de conștiență, inclusiv comă. Cea mai periculoasă complicație a intoxicației cu alcool este paralizia centrului respirator situat în trunchiul cerebral.

Deși alcoolul are un efect deprimant (inhibitor) asupra sistemului nervos, persoanele care îl consumă – uneori chiar și după doze relativ mici – apar agitate și adesea agresive. Acestea sunt efectele psihosociale adverse ale consumului de alcool. În timp, starea de spirit ridicată, reducerea autocriticii se diminuează, iar pacientul resimte în cele din urmă somnolență și oboseală, pe lângă percepția perturbată a stimulilor.

Depresia și alcoolismul

Depresia legată de alcool este o complicație foarte frecventă a sindromului de dependență de alcool (dependența de alcool). O prevalență similară a tulburărilor de dispoziție se regăsește și la consumatorii nocivi de alcool. Durata unei astfel de reacții depresive nu depășește, de obicei, două săptămâni, dar poate fi uneori prelungită și poate cauza probleme în diferențierea ei de depresia de origine endogenă.

Depresia legată de alcool este un factor de risc semnificativ pentru sinucidere. Pacienții cu o dispoziție depresivă, incapacitatea de a se bucura de lucruri care anterior le făceau plăcere și un sentiment de epuizare și pierdere de energie, în timp ce consumă alcool în mod cronic, ar trebui să primească îngrijire medicală și psihoterapeutică.

Abuzul de alcool și sindromul de abstinență

Sindromul de abstinență alcoolică (AZA) este un sindrom de simptome somatice și psihologice care apare la câteva ore după încetarea sau reducerea semnificativă a consumului de alcool în doze mari pe termen lung. Simptomele persistă timp de câteva ore sau zile și apoi trec spontan. Sindromul de abstinență poate fi complicat de o criză sau de o stare delirantă.

AZA propriu-zisă se prezintă sub formă de:

 • tremurături musculare (de exemplu, mâini întinse), însoțite de stimularea sistemului autonom:
 • transpirație excesivă,
 • greață și/sau vărsături,
 • tahicardie,
 • creșterea tensiunii arteriale,
 • stare generală de rău,
 • dureri de cap,
 • dezorientare și slăbiciune.
 • Persoana prezintă agitație psihomotorie, tulburare de anxietate, tulburare de personalitate anxioasă și hipersensibilitate la stimuli. Pot apărea iluzii vizuale, auditive sau iluzii tranzitorii. În plus, pacientul se plânge de tulburări de somn și insomnie.

Delirul tremens alcoolic este o psihoză acută cu tulburări de conștiință, de percepție, agitație psihomotorie și anxietate, însoțită de iluzii și halucinații (în principal vizuale, auditive și/sau tactile). Această afecțiune poate dura de la câteva ore la câteva zile și pune în pericol viața. Cel mai adesea este precedată de simptome de AZA.

Pacienții aflați în stare de delir alcoolic au:

 • tulburări de conștiență cu dezorientare în ceea ce privește timpul și locul în care se află în acel moment (alopsihică), cu o orientare relativ păstrată în ceea ce privește propria persoană (autopsihică);
 • se observă un tremor muscular sever;
 • tulburările de conștiență prezintă un caracter ondulatoriu, care se accentuează pe timp de noapte;
 • în mod similar, iluziile și halucinațiile ating o intensitate mai mare seara.
 • Astfel de indivizi pot interpreta tremuratul muscular ca pe niște insecte care mușcă (iluzii senzoriale) și pot descrie umbrele din depărtare ca pe niște urmăritori la pândă (iluzii vizuale). Viziunea imaginilor la distanță poate părea disproporționată față de realitate (macropsie) sau invers (micropsie). La pacienți, poate fi întâlnit adesea așa-numitul simptom al foii albe – pacientul citește de pe o foaie albă nescrisă, după o sugestie corespunzătoare din partea medicului. Halucinațiile vizuale pot fi declanșate și prin comprimarea globilor oculari.

Un subtip de halucinoză alcoolică este halucinoza alcoolică acută, care se manifestă în primul rând prin halucinații auditive. Pacienții aud voci cu un conținut care este adesea înspăimântător pentru persoana lui sau a ei. Acestea îl pot amenința, pot face expresii vulgare și pot complota pe la spatele său. Halucinațiile sunt însoțite și de deliruri persecutorii (tulburări ale conținutului gândirii).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top