Alcoolismul în rândul tinerilor – cauze și consecințe ale consumului de alcool în rândul tinerilor

Alcoolismul este încă cea mai mare dependență din Polonia. Polonezii beau din cauza obiceiurilor predominante. Alcoolul ne însoțește la majoritatea evenimentelor sociale și la sărbătorile de familie – botezuri, nunți, comuniuni. Pentru unii, alcoolul este o plăcere, pentru alții este o dependență periculoasă. Consumul de alcool în sine nu este periculos. Riscul apare atunci când etanolul este consumat din ce în ce mai frecvent și la o vârstă din ce în ce mai fragedă. Statisticile arată că vârsta de inițiere în consumul de alcool scade de la an la an. Alcoolul nu mai este consumat de copiii de doisprezece și treisprezece ani, ci chiar de copiii sub zece ani. Devine oare alcoolismul în rândul tinerilor flagelul secolului XXI? De ce se îndreaptă adolescenții spre alcool și ce consecințe are consumul frecvent de băuturi spirtoase asupra organismului tânăr?

1. Motive pentru care tinerii consumă alcool

De ce consumă tinerii alcool? Pot exista mai multe motive. O sursă a abuzului de alcool în rândul adolescenților este experiența familială. Copilul unui alcoolic este foarte probabil să devină el însuși alcoolic. Cercetările sugerează că odraslele crescute în familii de alcoolici au de patru ori mai multe șanse de a dezvolta o tulburare alcoolică. Părinții care consumă alcool devin primele modele de comportament pentru copii. Adolescentul își asumă: „Dacă tatăl meu bea, și eu pot să beau”. Văzând părinții beți, adolescenții presupun că alcoolul este o parte normală a vieții și a moralei. Îngrijitorii alcoolici au ca rezultat faptul că copiilor nu le sunt satisfăcute nevoile fizice și psihologice de bază, ceea ce duce la escaladarea altor probleme educaționale și de creștere, de exemplu, probleme la școală, huliganism, absenteism, furturi.

Un alt motiv pentru care tinerii apelează la alcool este presiunea grupului de colegi. Tinerii sunt foarte dornici să fie acceptați de colegii lor și, îndemnați de aceștia, se apucă de prima bere sau de primul pahar, de teamă să nu fie ridiculizați. Inițierea în consumul de alcool este cu atât mai ușoară cu cât, în zilele noastre, practic fiecare petrecere a adolescenților este însoțită de băuturi alcoolice. Creșterea consumului de alcool în rândul tinerilor este, de asemenea, o consecință a accesului facil la alcool. Alcoolul poate fi cumpărat practic fără nicio restricție – legile care interzic vânzarea de alcool minorilor sunt încălcate în mod constant. Atitudinile față de alcool sunt, de asemenea, modelate de mass-media și de spoturile publicitare, care promovează o filozofie de viață axată pe maximizarea sentimentelor de plăcere. Alcoolul începe să fie asociat de către tineri cu distracția, bucuria, un mod cool de petrecere a timpului liber și absența oricăror probleme.

Adolescența este, înainte de toate, o perioadă de formare a identității. Adolescența este o perioadă de rebeliune și de dorință de a contesta lumea. Această rebeliune se manifestă, în general, prin încercarea de a respinge ceea ce propun generațiile mai în vârstă. Din moment ce părinții spun că alcoolul este dăunător și interzic băuturile alcoolice, tinerii vor să afle singuri ce gust are „fructul interzis”, în ciuda adulților. Cu toate acestea, creșterea consumului de alcool în rândul tinerilor din ultimii ani nu este însă doar rezultatul pubertății. Tinerii văd foarte des alcoolul ca pe un panaceu pentru necazurile și problemele lor. Deoarece sunt timid, îmi voi da curaj și încredere în mine bând o bere. Alcoolul te destinde, îți dă un sentiment de libertate și de plăcere, motiv pentru care mulți adolescenți apelează la etanol atunci când au probleme cu părinții sau dificultăți școlare. Cu toate acestea, alcoolul nu numai că nu ajută la rezolvarea situațiilor problematice, dar le complică și creează noi probleme.

2. Efectele alcoolului asupra tinerilor

Cel mai grav efect al abuzului de alcool în rândul tinerilor este că un minor devine dependent de alcool mult mai repede decât un adult. Părinții le permit adesea propriilor copii să încerce băuturi alcoolice înainte de a împlini vârsta de 18 ani, crezând că în acest fel îi vor împiedica pe tineri să ajungă la alcool în afara casei. Adolescenții polonezi intră cel mai adesea în contact cu alcoolul pentru prima dată între 13 și 17 ani. Berea este cea mai populară în rândul adolescenților, urmată de vodcă și, în cele din urmă, de vin. Mulți adolescenți cred că este imposibil să devii dependent de bere. Practic, berea a devenit o parte obișnuită a activităților de petrecere a timpului liber ale tinerilor – în excursii cu cortul, la petreceri, la discoteci. Consumul de bere este un fel de modă.
Atunci când se vorbește despre efectele consumului de etanol de către adolescenți, cel mai adesea sunt evidențiate consecințele psihologice ale abuzului de alcool, care rezultă din efectul otrăvitor al substanței psihoactive asupra sistemului nervos central. Consecințele negative ale consumului de alcool la adolescenți includ:

 • lipsa de performanță intelectuală,
 • tulburări de deficit de atenție,
 • tulburări de memorie,
 • oboseală crescută,
 • iritabilitate crescută,
 • excitabilitate,
 • o tendință la iritabilitate,
 • agresivitate,
 • activitate mentală redusă,
 • probleme de învățare,
 • indisciplină,
 • probleme educaționale.

Alcoolul afectează formarea unei personalități sănătoase și mature la tineri. Etanolul împiedică dezvoltarea unei emoționalități superioare și încurajează comportamentul de urgență. Adolescenții care consumă alcool se alătură foarte des rândurilor marginalilor sociali – încep bătăi, comit furturi și jafuri și ignoră în mod demonstrativ toate normele sociale. Experimentând alcoolul și alte droguri, adolescenții se angajează adesea în comportamente riscante care pot pune în pericol sănătatea și viața lor și a altor persoane. Consumul de alcool de către adolescenți favorizează accidentele rutiere atunci când adolescenții se urcă la volan în stare de ebrietate. De asemenea, alcoolul contribuie la transmiterea HIV. Lipsa frânelor morale și capacitatea diminuată de a lua decizii raționale duce la contacte sexuale ocazionale sub influența alcoolului, ceea ce duce la sarcini nedorite sau la SIDA.

Dependența de alcool îi împiedică pe tineri să obțină o educație și o profesie corespunzătoare. De fapt, îl exclude pe individ de la participarea la viața socială sau politică. Alcoolul consumat în cantități excesive pentru tineri înseamnă, de obicei, o degradare completă a vieții. Este îngrijorător faptul că din ce în ce mai multe tinere încep să apeleze la alcool, cu rezultatul că acțiunile impulsive încep să domine asupra acțiunilor și gândirii controlate. Fără educație, fără un scop în viață, fetele care abuzează de alcool intră adesea în medii patologice, de exemplu, intră în lumea crimei și câștigă bani prin prostituție.

3. Cercetări privind consumul de alcool în rândul tinerilor

Rezultatele anchetelor ESPAD (Programul european de anchete școlare privind consumul de alcool și droguri) efectuate la nivel național în clasele a treia de gimnaziu și a doua de liceu arată că alcoolul este cea mai răspândită substanță psihoactivă în rândul tinerilor. Peste 92% dintre tinerii de 15 și 16 ani și 96% dintre cei de 17 și 18 ani consumă alcool. Cea mai frecvent aleasă băutură de către tineri este berea. Aproape jumătate dintre tinerii de 15 ani și peste 65% dintre cei de 17 ani au recunoscut că au consumat alcool în exces. Raportul „Modele de consum de alcool în Polonia”, elaborat de PARPA, indică faptul că aproximativ 21% dintre femei și 26% dintre bărbați ar fi de acord ca copilul lor să încerce alcoolul înainte de a împlini 18 ani.

În ciuda conștientizării consecințelor negative ale consumului de alcool, cum ar fi daunele aduse sănătății, mahmureala sau teama de a face ceva ce va regreta mai târziu, tinerii continuă să caute alcool, și în cantități din ce în ce mai mari. Principalele motive pentru care adolescenții apelează la alcool sunt: speranța de a se distra, dorința de a se relaxa, dorința de a fi mai sociabili, dorința de a uita de probleme și așteptarea de a se simți fericiți. Deși experimentarea alcoolului în adolescență face parte integrantă din această perioadă de dezvoltare, merită să ne amintim că nici cel mai bun program de prevenire nu poate înlocui o educație responsabilă din partea unor părinți înțelepți, care vor da propriul exemplu. Consumul de alcool nu trebuie să fie un ritual de intrare în viața de adult. Problema alcoolismului în rândul tinerilor este o problemă socială gravă, cu atât mai mult cu cât cantitatea de alcool consumată de tineri este în continuă creștere, vârsta de inițiere în consumul de alcool este în scădere, iar numărul fetelor care consumă alcool este în creștere.

Aveți nevoie de o consultație cu un medic, de o eliberare electronică sau de o prescripție electronică? Vizitați abcHealth Găsiți un medic și rezervați imediat o consultație cu specialiști din toată țara sau o teleportare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top